ترامپ گریه بانک‌های مرکزی را در می‌آورد

کارشناسان غربی از هم اکنون پیش بینی می کند سیاست های غیرقابل پیش‌بینی «دونالد ترامپ» در زمینه تجارت و تعرفه، بانک‌های مرکزی جهان را فلج می‌کند.

به گزارش تحریریه، تارنمای خبری تحلیل «اکسیوس» نوشت، سیاست‌گذاران جهانی اذعان دارند که عملکرد اقتصادی کشورهایشان در سال آینده تا حد زیادی به رئیس‌جمهور منتخب آمریکا و اینکه آیا دستور کار تجاری او به واقعیت تبدیل می‌شود یا خیر، بستگی دارد.

چشم‌انداز اقتصادی در کشورهای بزرگی همچون چین یا کانادا به‌طور چشمگیری متفاوت است، اما همگی در معرض خطر جدی ناشی از تعرفه‌های تجاری هستند.

حد و اندازه پیامدهای این سیاست برای ایالات متحده نیز هنوز مبهم است.

بانک‌های مرکزی تلاش می‌کنند بازارهای مالی خود را برای تغییرات پیش‌بینی‌شده نرخ بهره آماده کنند. اما اکنون، با ورود به دوره خلاء اقتصادی ناشی از جنگ تجاری جهانی – همراه با کاهش مالیات، مقررات‌زدایی و سایر تغییرات سیاستی – پیامدهای ناشناخته‌ای برای تورم و رشد وجود دارد.

«برهیمه کولیبال» معاون بخش اقتصاد جهانی و توسعه در اندیشکده بروکینگز و اقتصاددان سابق هیئت مدیره فدرال رزرو، به Axios می‌گوید: این وضعیت، قلمروی ناشناخته‌ای برای بانکداران مرکزی است. آن‌ها تجربه و آموزش کافی برای مدیریت سیاست‌ها و عدم‌قطعیت‌های سیاسی در این مقیاس را ندارند. به‌خصوص در ایالات متحده که ارز ذخیره جهانی را منتشر می‌کند و سیاست‌های آن از نظر تاریخی این‌چنین غیرقابل پیش‌بینی نبوده است.

Trump wildcard paralyzes global central banks

نکته مهم این که ترامپ وعده داده که هنگام آغاز به کار، از تعرفه‌ها به‌طور گسترده استفاده خواهد کرد و مالیات‌های سنگینی را بر تمام کالاهای وارداتی وضع می‌کند. این اقدام، تندتر از اقدامات وی در دوره اول ریاست‌جمهوری محسوب می‌شود که فقط صادرات چین و محصولات خاصی مانند فولاد را هدف قرار داده بودند.

فراتر از ادعای ترامپ مبنی بر اینکه چنین رویکردی تولید داخلی را احیا خواهد کرد، تعرفه‌ها اکنون به ابزاری کلیدی برای اعمال تغییرات موردنظر بر سایر کشورها تبدیل شده‌اند.

این امر سؤالاتی را مطرح ساخته است درباره اینکه ترامپ تا چه حد و چند بار ممکن است تعرفه‌ها را افزایش دهد. برای نمونه، «پیتر ناوارو» مشاور تجاری ترامپ، به رویترز گفته است که رئیس‌جمهور منتخب می‌تواند در صورت کاهش ارزش پول چین، تعرفه‌ها را باز هم بالاتر ببرد.

اوضاع خراب کانادا و نگرانی بقیه کشورها

«تیف مکلم» رئیس بانک مرکزی کانادا، هفته گذشته پس از اعلام کاهش نیم درصدی نرخ بهره برای حمایت از اقتصاد بیمار کشورش گفت: چشم‌انداز اقتصادی کانادا تحت تأثیر امکان وضع تعرفه‌های جدید بر صادرات این کشور به ایالات متحده تیره شده است.

او تاکید کرد: هیچ‌کس نمی‌داند این وضعیت چگونه پیش خواهد رفت. این یک عدم‌قطعیت بزرگ جدید است.

در همین حال، «کریستیا فریلند» وزیر دارایی کانادا که روز دوشنبه استعفا کرد، در برابر طرح‌های جدید برای هزینه‌های دولتی قبل از آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ هشدار داد و گفت: کشور باید امروز قدرت مالی خود را حفظ کند تا ذخایری برای جنگ تعرفه‌ای پیشِ‌رو داشته باشد.

«کریستین لاگارد» رئیس بانک مرکزی اروپا نیز هفته گذشته در فرانکفورت برخی از عوامل ناشناخته در این شرایط را دامنه این اقدامات، میزان واکنش‌ها و چگونگی تغییر مسیر تجارت برای دور زدن تعرفه‌ها عنوان کرد.

او افزود: این یک وضعیت بسیار پیچیده با اجزای متحرک است.

در هر صورت فدرال رزرو که احتمالاً چهارشنبه این هفته کاهش یک‌چهارم واحدی نرخ بهره را اعلام خواهد کرد، تأکید می‌کند که نمی‌تواند بر اساس سیاست تعرفه‌ای نامشخص ترامپ تصمیم‌گیری کند.

ترامپ گریه بانک‌های مرکزی را در می‌آورد

«جروم پاول» رئیس فدرال رزرو، چندی قبل در یک نشست گفت: ما نمی‌دانیم تعرفه‌ها چقدر بزرگ خواهند بود، زمان و مدت آن‌ها چه خواهد بود. نمی‌توانیم براساس آن سیاست‌گذاری کنیم. باید بگذاریم اوضاع پیش برود."

«میشل بولاک» رئیس بانک مرکزی استرالیا نیز ماه گذشته این پیام را اعلام کرد و گفت: ما واقعاً نمی‌دانیم چه اتفاقی خواهد افتاد... نباید به سایه‌ها واکنش نشان دهیم."

از سوی دیگر، انتظار سیاست‌های ترامپ به‌تنهایی باعث شد مقامات بانک مرکزی کره جنوبی نرخ‌های بهره را برای دومین بار در دو ماه کاهش دهند. این اقدام که نخستین کاهش پشت‌سرهم در ۱۵ سال گذشته بود، بازارهای مالی را شگفت‌زده کرد.

گزارش روزنامه کره تایمز به نقل از رئیس بانک مرکزی کره در بیانیه‌ای که تصمیم این نهاد را اعلام کرد، تصریح دارد: علاوه بر پیروزی ترامپ، وسعت برنامه های برهمزننده وی فراتر از انتظارات ما بود و موجی از شوک با پیامدهای گسترده تجاری در سراسر جهان به راه انداخت.

در هر صورت باید به یاد داشت که سیاست‌های ترامپ احتمالاً تورم‌زا خواهند بود و نرخ بهره را در ایالات متحده بالا نگه خواهند داشت. این یکی از دلایل افزایش ارزش دلار آمریکا و واکنشی به سیاست‌های پیش‌بینی‌شده است حتی پیش از آنکه ترامپ قدرت را در دست بگیرد.

همچنین ادامه‌ افزایش ارزش دلار ممکن است در سراسر جهان ویرانی به بار آورد، این یکی از اثرات غیرمستقیم تعرفه‌ها می باشد که ممکن است سایر کشورها را تحت فشار قرار دهد. دلار قوی‌تر در آمریکا می‌تواند تورم را در خارج از این کشور تشدید کند، زیرا واردات برای کشورهایی که ارزهای ضعیف‌تری دارند، گران‌تر می‌شود.

علاوه بر این برای کشورهایی که بدهی‌های کلان دارند، بازپرداخت بدهی‌های دلاری بسیار گران‌تر خواهد شد.

در پایان، کولیبال معتقد است: میزان نگرانی معمولاً با میزان وابستگی به ایالات متحده مرتبط است.

او اضافه می‌کند: اما همه کشورها با توجه به نقش دلار و سیاست پولی ایالات متحده و شیوه‌ای که این سیاست بر بازارهای مالی جهانی تاثیر می گذارد، شرایط را زیر نظر دارند.

پایان/

۲۹ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۰
کد خبر: 31350

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 2 =